Gratis gids: in 7 stappen een sterk personal brand op LinkedIn

Gratis gids: in 7 stappen een sterk personal brand op LinkedIn

Personal Branding: 8 Waardevolle lessen van Oprah Winfrey

Door Aruna Gopal

Ze is een media mogul en een tv-persoonlijkheid die ons al ruim 40 jaar weet te inspireren. Maar wat maakt Oprah’s personal brand zo succesvol?

Oprah Winfrey is de eerste vrouw die van haar naam een personal brand heeft gemaakt waar niemand omheen kan. Het helpt natuurlijk als je 25 jaar lang elke dag op televisie te zien was. Deze ‘first lady’ van talkshows had met haar ‘Oprah Winfrey Show’ het best bekeken programma op de Amerikaanse televisie. Haar populariteit leverde haar in 2003 de titel van “eerste vrouwelijke miljardair in de VS” op. 

Als je denkt dat het haar altijd makkelijk is afgegaan dan heb je het mis, want deze dame heeft hard moeten werken voor wat ze heeft bereikt. Met haar Oprah Winfrey Show, productiemaatschappij HARPO (Oprah in spiegelbeeld), TV Station OWN (Oprah Winfrey Network), de Oprah Bookclub, O Magazine en de Oprah Winfrey Leadership Academy for Girls (in Zuid-Afrika) laat ze zien dat haar naam iets betekent.

 

Wat haar zo populair maakt? Winfrey is niet bang om haar stem te gebruiken. Ze vecht voor waar ze in gelooft. Ze durft kwetsbaar te zijn en deelt haar lessen zodat anderen ervan kunnen leren. En ze maakt er geen geheim van dat ze worstelt, onder andere met haar gewicht, maar ook met jeugdtrauma’s en dat maakt haar echt en ongelooflijk herkenbaar voor, nou ja, iedereen op de wereld.

Als iemand ons iets kan leren over personal branding dan is het wel Ms. Winfrey. Daarom 8 belangrijke lessen van Oprah Winfrey over personal branding. Laten we beginnen:

Les 1 – Wees de beste in wat je doet door het elke dag te doen.

Je wordt niet de beste in iets door het maar één keer te doen. Doe het elke dag en geef niet op. Oprah interviewde 25 jaar lang mensen op tv. Ze deed het elke dag en werd de beste. Als Oprah tegenover je zit dan vertel je alles….. echt ALLES. Zo deelde Adele pasgeleden in een openhartig interview met Oprah alles over haar scheiding en haar gewichtsverlies. En wat dacht je van het openhartige interview dat ze had met Prins Harry en zijn Meghan, waarin ze beiden deelden waarom ze verhuist zijn naar LA.

Houd tissues bij de hand, want deze dame haalt het allemaal uit je.

Les 2 – Doe alles wat je doet met intentie. Bepaal vooraf wat je komt brengen en wat je komt halen.

Oprah Winfrey Intentions

Oprah gaat heel zorgvuldig om met haar tijd en energie. Toen ze in 1987 leden van de Ku Klux Klan (KKK), bekend geworden door hun racistische geweld, uitnodigde voor haar show deed ze dat om hun te laten beseffen dat we allemaal hetzelfde zijn ongeacht onze huidskleur. Tijdens het interview dat live werd uitgezonden, kwam ze erachter dat de KKK haar gebruikte om meer publiciteit voor hun missie te krijgen en om leden te werven. Ze voelde zich gebruikt en ze besloot om voortaan alleen nog maar shows te maken met een heldere positieve intentie. Een intentie is een wens of doel die je vastlegt voordat je aan iets begint. Op het moment dat je een intentie hebt, dan ga je er ook naar gedragen.

 

Haar tip is dan ook zet elke dag een intentie voor je dag.

 

Een intentie voor je dag zou bijvoorbeeld kunnen zijn:

– Ik zet de intentie dat ik een positieve impact heb op de mensen die ik ontmoet.
of
– Ik wil dicht bij mezelf blijven en alleen doen en zeggen wat waar is voor mij.

 

Zet vervolgens ook een intentie voor elke meeting die je bijwoont, elk gesprek dat je hebt en elke activiteit op een dag. Bepaal voordat je iemand spreekt altijd wat je komt halen en wat je komt brengen in het gesprek. Zo zorg je er voor dat je altijd dicht bij jezelf blijft en je niet laat meeslepen door de waan van de dag of door de verwachtingen van anderen.

 

Les 3 – Durf nieuwe dingen te proberen.

oprah new story changes

Oprah stopte na 25 jaar met haar succesvolle show om haar eigen netwerk de “Oprah Winfrey Network” (OWN) te beginnen. Niet iedereen snapte de keuze, want waarom stoppen met iets wat zo succesvol is om te beginnen met iets waar je geen ervaring mee hebt? Maar Oprah vond het naar eigen zeggen tijd om te stoppen met haar show omdat ze niets nieuws meer leerde. En nog altijd blijft ze zichzelf vernieuwen. Tijdens de pandemie startte ze met Oprah Conversations op Apple TV+, Oprah Life Lessons, Oprah Daily op YouTube en werkt ze mee aan CBS specials met exclusieve interviews.

Wat we van haar leren is dat het okay is om los te laten als je voelt dat het tijd is voor wat anders. We koppelen onze identiteit vaak aan het werk wat we doen. Het gevaar is alleen dat we te lang vasthouden aan die identiteit en daardoor niet ontdekken wat we nog meer kunnen.

Vaak voelen we precies wanneer het tijd is voor wat anders. Ik schreef er dit artikel over: Hoe weet je of het tijd is voor een andere baan?

Weet dat het leven veel meer in petto voor je heeft. En dat betekent niet vastklampen aan je identiteit en leren loslaten. 

 

“Door te verliezen wie je was, kom je erachter wie je wil zijn.”

– Oprah Winfrey

 

Les 4 – Volg altijd je buikgevoel. Doe nooit iets omdat anderen dat van je verwachten.

Oprah Winfrey Challenges

Toen Oprah stopte met haar eigen show en een eigen TV station begon kreeg ze een hoop S**T over zich heen. Oprah noemt het één van de meest donkere momenten van haar leven. De reacties op social media waren niet aardig en zeker niet bemoedigend. Ze kreeg te maken met een hoop technische en organisatorische tegenslagen, maar ze bleef volhouden omdat ze een droom had. En met succes. Haar droom was om een tv station te creëren met programma’s waar de zwarte bevolking van Amerika zich in zou herkennen. Zo wilde ze nieuwe rolmodellen creëren iets wat ze in haar eigen jeugd had gemist.

 

“Maak wat je wil maken en niet wat je denkt dat anderen willen zien of horen of wat het meeste geld gaat opbrengen.”

– Oprah Winfrey

 

Les 5 – Werk aan vriendschappen. Zorg dat je mensen om je heen hebt die zien wie je echt ben.

Oprah surround yourself with people

Oprah maakt er geen geheim van dat ze leraren een warm hart toedraagt. Op school was haar lerares de enige die van haar hield. Thuis voelde ze geen liefde, maar die voelde ze wel op school. Ze leerde dat het belangrijk is om mensen om je heen te verzamelen die je begrijpen, je aanmoedigen en je helpen. Oprah is nooit in therapie geweest, maar de gesprekken met haar vriendin Gayle (King) werken helend volgens Oprah. Ze spreken elkaar dan ook elke dag. Oprah zegt dat die gesprekken haar helpen om haar dag te verwerken.

“Bouw een therapeutisch web van mensen om je heen die zien wie jij echt bent. Koester vriendschappen en verbindingen met anderen.”

– Oprah Winfrey

 

Les 6 – Wees een geweldige storyteller.

Toen Oprah in 2018 de Cecil B. de Mille Award won tijdens de Golden Globes gaf ze een waanzinnige ‘acceptance speech’ die ervoor zorgde dat mensen zich afvroegen wanneer ze zich kandidaat ging stellen voor het presidentschap. Haar antwoord: Never ever ever! Wat de speech zo inspirerend maakte waren de verhalen die ze vertelde. Die verhalen lieten het publiek voelen wat ze wilde overbrengen. Ze begon met een persoonlijk verhaal uit haar jeugd en eindigde met een historisch verhaal met een verwijzing naar de actuele #MeToo beweging. Het publiek was ontroerd en iedereen stond al tijdens haar speech op uit waardering voor de woorden die ze sprak.

 

Natuurlijk heb ik de speech voor je. Bekijk hem hieronder:

 

Storytelling heeft een enorme impact op je brand. Het zorgt ervoor dat mensen in jou en je bedrijf willen investeren. Hier lees je wat ik bedoel: Hoe storytelling ervoor zorgt dat mensen in jou en je bedrijf willen investeren.

 

Les 7 – Blijf dicht bij jezelf door jezelf één dag in de week vrijaf te geven.

Oprah Winfrey full cup

Op zondag doet Oprah niets. Dan zit ze in haar tuin onder haar bomen of bij de open haard met een goed boek en een kop Chai. Dat doet ze om te aarden en om haar focus te herpakken. Haar advies is om jezelf één dag vrij te geven om op te laden. Die ene rustdag zorgt ervoor dat ze dicht bij zichzelf kan blijven en zich niet laat meeslepen door wat er in de wereld gebeurd.

Les 8 – Begrens jezelf. Nee is ook een antwoord. 

Samen met het pieken van Oprah’s banksaldo, piekte ook het aantal verzoeken voor  financiële steun. Nadat in Forbes Magazine een artikel was verschenen over haar vermogen ontving ze brieven van familieden en onbekenden die vroegen om geld. Veel van die familieleden had ze overigens nooit eerder gezien. Oprah die, zoals ze zelf zegt, leed aan “the disease to please” oftewel het welbekende “als ze me maar aardig vinden” kon geen NEE zeggen. Maar gaf ze iemand geld dan stond hij of zij een paar maanden later weer op de stoep om geld te vragen. Je kunt je voorstellen dat ze dat niet lang kon volhouden.

Tijd voor een andere aanpak dus. Ze moest NEE leren zeggen. En de eerste bij wie ze dat uitprobeerde was niemand minder dan zanger en persoonlijke vriend Stevie Wonder. Toen hij haar vroeg om een donatie te doen aan een goed doel, zei ze heel voorzichtig NEE. Ze verwachtte dat Stevie (Wonder) na die NEE haar nooit meer wilde zien of spreken. Maar hij reageerde met een simpele: “Okay, check you later.”

Ze was verbluft. Blijkbaar vinden anderen het prima als je NEE zegt. Sterker nog het leven gaat gewoon door als je NEE zegt.

 

“Wees niet bang om anderen teleur te stellen. Er is maar één iemand die je nooit moet teleurstellen en dat is jezelf.”

– Oprah Winfrey

 

Personal branding heeft Oprah geholpen om de dingen te doen die ze graag wilde doen en meer. Met haar personal brand dient ze een hogere doel. En zoals ze zelf zegt: we hebben allemaal een hoger doel. Maar om te verbinden met jouw hogere doel moet je eerlijk zijn over wie je bent door altijd alleen te doen wat waar is voor jou. Een “spiritual practice” helpt je om elke dag dicht bij jezelf te blijven. Haar tips: zorg dat je een creatieve outlet hebt, bid, mediteer, wees aardig, heb empathie, toon compassie en wees dankbaar.  

Wil jij ook leren hoe jij jezelf met meer zelfvertrouwen kan presenteren, door dicht bij jezelf te blijven? Kijk dan of de Online Masterclass Personal Branding iets is voor jou. Lees er hier meer over:  https://arunagopal.nl/mijn-aanbod/masterclass-personal-branding/

Hoe mooi zou het zijn als jij meer je eigen waarheid zou leven. Dat gun ik je.

Met heel veel liefde,

Aruna

 

Mijn naam is Aruna Gopal | Personal Branding Coach. Ik help ondernemers en professionals hun doelen te behalen met een authentiek online personal brand. Ik coach hen om meer te doen van wat ze goed kunnen en waar ze blij van worden. Benieuwd welk resultaat jij kunt behalen? Neem contact op. #PersonalBranding #SuccesvolzonderStress

Met mijn trainingen creëer ik voor organisaties, die werken met bezieling, een sterke (online) présence door de personal brands van hun medewerkers te activeren op LinkedIn. Ik help ze met unieke storytelling om mensen aan te trekken waar ze graag zaken mee doen: ideale klanten en commerciële partners. Neem contact op. #SocialSelling

Mijn personal branding tips ontvangen? Schrijf je in voor mijn newsletter of download gratis de Ultieme Gids voor een Sterk Personal Brand op LinkedIn.

Of luister naar mijn podcast Succesvol zonder Stress.

 

Dank voor het lezen!

Volg me op: Instagram | LinkedIn | Facebook 

 

Delen via social media:

Meer blogs & podcasts

New York
Personal Branding

New York City, The Millionaires Club en Topvrouw van het Jaar

Podcast 6 Hoe jij jezelf gaat onderscheiden en je eigen succes creëert
Podcast

Podcast 6: Hoe jij anders mag zijn en je eigen succes creëert

de 10 top tips voor online personal branding website 2
Personal Branding

De 10 top tips voor online personal branding

oranje megafoon
Personal Branding

Personal Branding: drie top tips voor ambitieuze professionals

What now
Personal Branding

Juist nu

Personal Brand
Personal Branding

Opvallen met jouw personal brand

Gratis gids

Laat je gegevens achter en ontvang gratis De Ultieme Gids voor een Sterk Personal Brand op LinkedIn.