Abonneer op Soundcloud | YouTube

 

We leven in een hele gekke tijd. Het lijkt alsof de wereld op haar kop staat. En sinds ik de gratis gids voor een sterk online personal brand heb gepubliceerd en gratis coachcalls voor ondernemers beschikbaar heb gesteld krijg ik superveel berichten van jullie. 

Het zijn moeilijke tijden en ik voel met heel mn hart met jullie mee. Deze podcast heb ik opgenomen omdat ik allereerst geloof dat we naast het nieuws wat fijne Corona-vrije afwisseling nodig hebben. En omdat ik geloof dat we onze angst moeten omzetten naar iets wat ons wel helpt.

“Het beste middel tegen angst en onzekerheid, is niet positief denken, maar om een ander te helpen.”

In deze aflevering krijg je concrete oefeningen om met angst en onzekerheid om te gaan en om je energie peil hoog te houden.

Je leert:

  • Wat angst echt is
  • Hoe je kunt stoppen met je zorgen maken
  • Hoe je je mooiste leven kunt creëren
  • Waar je als ouder op moet letten tijdens de pandemie
  • Hoe je je energiepeil hoog kunt houden en jezelf als magneet voor positiviteit kunt programmeren.

Ik ben benieuwd wat jouw mooiste inzicht is na het luisteren van deze aflevering. En nog belangrijker welke stappen jij gaat ondernemen. Laat het weten in de reacties hieronder.

Vond je het een leuke podcast? Deel hem dan ook met vrienden, familie en collega’s. En vergeet je vooral niet te abonneren en deze podcast te beoordelen. Ik hoop dat je snel weer luistert, tot de volgende keer.

Liefs,

Aruna Gopal

Ps. Hieronder vind je de shownotes (de uitgeschreven tekst van de podcast)

———————————————————————————————————————————–

Shownotes aflevering 2: Hoe ga je om met angst en onzekerheid?

Leuk dat je luistert  en welkom bij een nieuwe aflevering van de Succesvol zonder Stress podcast, ik ben Aruna Gopal.

Ik realiseer me dat we door de pandemie in een tijd zitten van grote onzekerheid en dat er veel angst bestaat in ons collectief bewustzijn op dit moment. En daarom wilde ik het vandaag in deze podcast met je hebben over hoe je met angst en onzekerheid kunt omgaan.

Er is iets gaande dat groter is dan we kunnen bevatten. En ik riep eind 2019 nog dat 2020 het jaar was van thuiskomen bij mezelf. Dat dat zo letterlijk zou zijn wist ik toen nog niet. Maar ook figuurlijk. Thuis zitten dwingt om naar binnen te kijken. Een reis die ik drie jaar geleden al ben begonnen toen ik besloot om voor mezelf te beginnen, en een goed maand salaris om te ruilen voor het onzekere ondernemersbestaan. Je komt er snel achter dat zekerheid net als angst een illusie is. 

Helaas wel een die heel echt kan aanvoelen. Waardoor je dat waar je bang voor bent in gedachten al zo vaak meemaakt nog voordat het ooit realiteit wordt. Misschien ken je deze quote wel:

“A fearful person dies many times before he ever hits the grave.”

Ik ben op dit moment zelf ook thuis aan t werk, en mijn afspraken en workshops zijn allemaal verplaatst naar online.

Vasthouden aan je routine van voor de pandemie en quarantaine is geen doen. Dat besefte ik me eigenlijk al in de eerste week. Je kunt niet zoveel werken als je zou willen en wellicht eerst deed. 

Je kunt daar heel boos, onzeker en angstig van worden, zeker als ondernemer. We weten niet hoe de toekomst er uit ziet, dus daarover piekeren heeft dan ook geen zin.

En dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want je zorgen maken is mens-eigen. Ik ga je dan ook niet vertellen dat je positief moet denken, want dat is heel lastig als je je zorgen maakt of angstig voelt.

Wat je wel kunt doen is je heel bewustzijn van je gedachten. Door te focussen op je ademhaling en ervoor te kiezen om de negatieve gedachten die je hebt niet te volgen. Je kunt dan even ontsnappen aan je zorgen en je aarden in je bewustzijn.

Wat denk je? Wat voel je? Schrijf je angsten op. Bekijk ze en schrijf bij elke angst op wat je vandaag zou kunnen doen om die angst weg te nemen.

Ben je bijvoorbeeld bang om klanten te verliezen, omdat de zaak dicht is. Vraag je dan af wat je kan doen om de relatie met je klant te versterken. Stuur ze een newsletter, werk aan je online zichtbaarheid, verplaats je business naar online, deel tegoedbonnen uit, geef mensen een keuze, etc. of zie je andere kansen?

Ben je bang dat je dierbaren ziek worden? Bel ze dan op, verbind met ze. Zorg dat jij en je gezin gezond blijven eten, juist nu.

Deze oefening, van het opschrijven van je angsten en oplossingen bedenken, dwingt je om creatief te zijn. En creëren is het beste medicijn in tijden van onzekerheid.

Je hoeft je ook niet continu positief te voelen. Maar geef jezelf even de tijd om je zorgen te maken. En beperk die tijd. Zo voorkom je dat je de hele dag met je zorgen bezig bent.

Gun jezelf naast tijd om je zorgen te maken ook denk en droom tijd. Gebruik die tijd om je prioriteiten te bepalen en je leven opnieuw in te richten. Plan tijd in om te dromen en te denken. Bedenk hoe jouw ideale dagindeling eruit ziet? Hoe ziet jouw ideale week eruit? Wat vind je belangrijk? 

Stap uit de automatische piloot en ga weer zelf schakelen door bewust te handelen. Vraag je af wat je kunt leren van deze situatie. Wat zou je willen veranderen in je leven en in je bedrijf? wil je anders doen, wat wil je beter doen, wat kun je loslaten?

Leef bewust in het moment. Dit moment, dat is wat je hebt. Morgen, overmorgen of volgende maand bestaan niet in dit moment. Kijk daarom niet verder dan vandaag. En vraag je af wat je vandaag te doen hebt.

Elk moment is een kans om met je volle aandacht aanwezig te zijn. Ben je met je volle aandacht in het moment dan creëer je vanzelf flow. Sta je onder de douche, sta dan echt onder die douche. Maak je geen zorgen over wat komen gaat. De meeste van ons zijn onder de douche al met hun aandacht bij de eerste vergadering van de dag. 

Een kleine simpele oefening die je kunt doen is om jezelf elke ochtend 10 extra min te geven. Wordt 10 min eerder wakker. Lig op je rug. Wees je bewust van je ademhaling. En wees dankbaar. En voel je lijf, voel de sensatie in je lichaam, van je hoofd tot je tenen. En zeg: ik ben nu oké. Nu in dit moment is alles ok. En waardeer dat, wees daar dankbaar voor. Het volgende moment ontvouwt zich dan vanzelf. 

En zo ben je verbonden met wat nu in dit moment belangrijk is. En wees je ervan bewust dat er meer goed gaat dan fout is.

Als ouder is bewustzijn ontzettend belangrijk voor je kids. Vergeet niet dat Ook hun ritme is onderbroken door de pandemie. En angstige ouders verstoren hun welzijn. Sterker nog heb je jonge kinderen onder de 8 jaar, dan kan jouw angstige energie hun blijvend negatief beïnvloeden. Alles wat jij zegt en doet nemen zij als waarheid aan en beïnvloed dus hun wereldbeeld.

En als jij met volle positieve aandacht in het moment kan zijn en dan volgen ze jouw voorbeeld. Zolang jullie samen zijn, zijn jullie oke. Voel je samen veilig in je hart. Jouw rust zal overslaan op je kinderen.

Let op je woordgebruik in het bijzijn van je kinderen, gebruik geen negatieve woorden. Zeg ook niet: ik ben bang dat…. Je kinderen slaan dat allemaal op. 

Neem rust en zorg goed voor jezelf. Gevoelens van angst en onzekerheid worden versterkt als je moe bent. Juist nu is het belangrijk dat je weerstand opbouwt. Drink veel water, eet veel groenten en fruit, verbind met dierbaren, slaap voldoende, rust uit. Niemand heeft er wat aan als jij je kapot werkt.

Voel jij je goed dan trek je meer van dat gevoel aan. Jouw energie werkt als een magneet. Blijf vibreren op een hoog frequentie, dan komen er mooie inzichten en ideeën naar je toe. Je staat dan open om die te ontvangen en je doet makkelijker een beroep op je innerlijke wijsheid.

We zijn gedwongen om binnen te blijven en naar binnen te keren en wakker te worden.

Mediteren helpt daarbij. Meditatie is met je volle aandacht aanwezig zijn in dit moment. 

Een kleine meditatie die je kan helpen is om je bewust te zijn van je ademhaling. In en uit. Voel de lucht naar binnen stromen en weer naar buiten. Denk niet na maar voel.

Wees je volledig bewust van je aanwezigheid, je bewustzijn, de ruimte die je inneemt. En weet dat je niet bent wat je denk. Neem je gedachten waar en bedenk dat ze net als de wolken zijn. Ze komen en ze gaan. Je hoeft ze niet te veranderen. Maar neem ze slechts waar. Je hoeft niets op te lossen.

Realiseer je dat we allemaal verbonden zijn en als jij goed zorgt voor jezelf zorg je goed voor ons allemaal. Wees met je volle hart aanwezig. Wees aardig voor jezelf en voor anderen. Toon compassie en oordeel niet. 

Zie deze pandemie als een wake up call voor ons allemaal om te verbinden met wie we werkelijk zijn. Met ons hart. Zie dit als een kans om het beste uit jezelf te halen. Om te vertragen en om te reflecteren. Na te denken over wat echt belangrijk voor je is en hoe je je leven wilt vormgeven na de corona crisis. 

Ik wil je bedanken voor je aandacht, superfijn dat je geluisterd hebt naar deze podcast. En ik zou het heel leuk vinden als je mij laat weten wat je ervan vond. Dat kun je doen door deze podcast te beoordelen. Ik ben ook heel benieuwd  hoe jij ervoor zorgt dat je in deze gekke tijd dicht bij jezelf blijft en je niet gek laat maken. Maar ook ben ik benieuwd wat deze pandemie jou leert. Is er iets wat je anders gaat doen na de Coronavirus? Laat daarom vooral een reactie achter op de blog op mijn website arunagopal.nl of op instagram waar je mij kunt vinden onder @arunagopal. En vond je het een leuke podcast deel hem dan ook met vrienden, familie en collega’s. En vergeet je vooral niet te abonneren.

——————————————————————————————————————————

Mijn naam is Aruna Gopal | Personal Branding Coach. Ik help ondernemers en professionals te transformeren naar een authentiek Personal Leader Brand, dat impact maakt op onze maatschappij. Ik coach hen om succesvol te zijn zonder strijd, vanuit natuurlijke kracht en met innerlijke rust. Benieuwd welk resultaat jij kunt behalen? Neem contact op: info@arunagopal.nl. #PersonalBranding #MindsetReset #SuccesvolzonderStress

Met mijn trainingen creëer ik voor organisaties, die werken vanuit zingeving en purpose, een sterke (online) présence door de personal brands van hun medewerkers te activeren. Ik help ze met unieke storytelling om mensen aan te trekken waar ze graag zaken mee doen: ideale klanten en commerciële partners. #SocialSelling

Meer tips? Wil jij met meer passie werken en doen wat je blij maakt? Minder doen en meer bereiken? Minder strijd ervaren en meer vanuit natuurlijke kracht werken? Ontvang mijn tips en handvaten in je mailbox. Schrijf je hier in.

Ps. Ik beloof je niet te spammen, maar je waardevolle content te sturen. Je kunt je altijd gewoon weer uitschrijven.

Dank voor het lezen! 🙂

Volg me ook op: Instagram | LinkedIn