Gratis gids: in 7 stappen een sterk personal brand op LinkedIn

Gratis gids: in 7 stappen een sterk personal brand op LinkedIn

4 Stappen om te groeien in tijden van onzekerheid

Door Aruna Gopal

“In deze gekke tijd heb jij als ondernemer en ondernemende professional een onverwacht voordeel.”

 

Heb jij tijdens deze pandemie als ondernemer geen idee wat je moet doen om te overleven. Laat dat dan in jouw voordeel werken. Dit is een tijd die vraagt om een andere aanpak. Om vernieuwing en om een nieuwe manier van werken. En juist als jij geen idee hebt hoe je dat moet aanpakken, dan is dit jouw kans om het op jouw manier te doen. Een nieuwe manier. Om iets te doen wat nog niet gedaan is. Andere tijden vragen namelijk om een andere aanpak.

 

“Als startende ondernemer had ik drie jaar geleden geen idee hoe ik moest ondernemen.”

 

Maar daardoor wist ik wel dat ik het anders ging doen. 

En dat bleek een ongelooflijk voordeel. Want je gaat alles bevragen. Waarom doe je wat je doet? Kan het anders? Kan het beter? 

 

1. Bepaal je eigen regels

En veel van wat ik deed was nog niet gedaan en dat was nu precies mijn favoriete plek in het speelveld. Want op die plek kun je je eigen regels bepalen.

Zo besloot ik al snel om maar drie dagen buiten de deur te werken en de overige dagen te gebruiken als denkdagen, inspiratiedagen en selfcare dagen. Dat leverde mij meer winst op dan toen ik full-time aan mijn bedrijf werkte. En een hoop minder stress.

Vraag: Hoe wil jij ondernemen, welke regels wil jij voor jezelf opstellen? Wat vind jij belangrijk?

 

2. Loslaten en vertrouwen

Ik besloot om meer los te laten en niet meer continu te reageren of in actie te komen als zaken anders liepen dan ik had gehoopt of verwacht. En hoe vaker ik de uitkomst losliet, hoe mooier het resultaat was. Het was net of het Universum altijd iets veel mooiers voor me in petto had, dan wat ik zelf kon bedenken. Alleen mijn eigen hoofd zat me soms in de weg. 

Mensen zeggen vaak: NEE heb je, JA kun je krijgen. 

Ik heb geleerd dat er altijd 3 antwoorden mogelijk zijn:

  1. Ja
  2. Nu nog niet …. of
  3. Er is iets veel beters onderweg

 

Vraag: Welke belemmerende gedachten zitten jou in de weg en houden je tegen om jouw doelen te behalen? Zijn ze waar? En heb je voorbeelden die het tegendeel bewijzen?

 

3. Handelen uit liefde en wijsheid en niet uit angst

Een continue strijd voor mij in de eerste twee jaar van het ondernemersbestaan was om meer te handelen vanuit vertrouwen en me niet door angst te laten leiden. Iets waar veel mensen op dit moment last van hebben. De angst om een klant mis te lopen. De angst om te weinig geld te hebben. De angst om niet goed genoeg te zijn. Wellicht herkenbaar. Ik heb geleerd dat angst een slechte raadgever is. Als ik een moeilijk besluit te nemen heb, dan vraag ik: wat zou vertrouwen doen? Wat zou ik doen als ik volledig uit vertrouwen handelde? Wat zou ik uit wijsheid doen?

Dat helpt mij om me niet te laten misleiden door angst. En dat geeft ruimte voor inzichten om het verlangen dat ik voel voor elkaar te krijgen.

Is dit makkelijk? Nee! Maar het gaat me wel steeds gemakkelijker af. Ook ik heb last van het stemmetje in mn hoofd, dat graag voor safe gaat, en me vertelt dat ik iets niet kan omdat het nog niet gedaan is, of dat mij continu wil vergelijken met anderen. En ik merk dat dat stemmetje luider wordt als ik moe ben.

Vraag: schrijf je angsten op. Schrijf vervolgens bij elke angst op wat je kunt doen om die angst te verminderen of te verkleinen?

 

4. Selfcare als hoogste prioriteit

En daarom heb ik als ondernemer al heel snel besloten dat goed voor mezelf zorgen de hoogste prioriteit zou hebben. Selfcare dus. Een focus op voldoende slapen, sporten, veel water drinken, mediteren en goed eten zijn een aantal dingen die me helpen. Maar ook verbinden met mijn dierbaren, me elke dag laten inspireren door anderen en een hoger doel dienen dan geld helpen mij om elke dag weer hard te werken.

Dat vraagt allemaal veel discipline en kost aardig wat tijd. En daardoor heb ik moeten leren om nee te zeggen en zorgvuldiger met mijn tijd om te gaan.

Vraag: Welke gezonde nieuwe gewoonten kun jij jezelf aanleren om beter voor jezelf te zorgen? En welke “ongezonde” gewoonte mag je loslaten omdat deze niet meer voor je werkt?

 

“Ik ben work in progress. Maar dat is precies waar ik voor wil gaan: progress not perfection.”

 

Mijn grootste les: doe vooral je eigen ding. En doe wat goed voelt voor jou. Volg jouw eigen pad naar geluk en succes. Want dat hoeft er niet zo uit te zien als dat van anderen. Het gaat niet om wat je doet, maar om hoe jij je elke dag voelt. En dat is voor mij succesvol ondernemen.

Dicht bij jezelf blijven en anders durven zijn. En juist in deze tijd krijg ook jij de kans om dat te doen.

Liefs,

Aruna

 

Mijn naam is Aruna Gopal | Personal Branding Coach. Ik help ondernemers en professionals hun doelen te behalen met een authentiek online personal brand. Ik coach hen om meer te doen van wat ze goed kunnen en waar ze blij van worden. Benieuwd welk resultaat jij kunt behalen? Neem contact op: info@arunagopal.nl. #PersonalBranding #SuccesvolzonderStress

Met mijn trainingen creëer ik voor organisaties, die werken met bezieling, een sterke (online) présence door de personal brands van hun medewerkers te activeren op LinkedIn. Ik help ze met unieke storytelling om mensen aan te trekken waar ze graag zaken mee doen: ideale klanten en commerciële partners. Neem contact op: info@arunagopal.nl #SocialSelling

Mijn personal branding tips ontvangen? Schrijf je in voor mijn newsletter of download gratis de Ultieme Gids voor een Sterk Personal Brand op LinkedIn.

 

Dank voor het lezen!

Volg me op Instagram, Facebook en op LinkedIn voor extra inspiratie!

Delen via social media:

Meer blogs & podcasts

Aruna Gopal lachend voor Paleis Noordeinde
Netwerken

Hulp vragen aan succesvolle mensen? Volg deze 5 slimme stappen.

Woman in snow
Ondernemerschap

Je hoeft het niet alleen te doen

Secrid - Aruna Gopal
Ondernemerschap

De ondernemerslessen van Secrid – van bijna faillissement naar ongekend internationaal succes

Aruna Gopal - Wat ik geleerd heb na 1 jaar uit de corporate ratrace
Ondernemerschap

Wat ik geleerd heb na 1 jaar uit de corporate ratrace

Aruna Gopal - Word elke dag een beetje beter
Ondernemerschap

Word elke dag een beetje beter

Aruna Gopal - Hoe kun je jezelf als ondernemer onderscheiden
Marketing

Hoe kun je jezelf als ondernemer (of professional) onderscheiden?

Gratis gids

Laat je gegevens achter en ontvang gratis De Ultieme Gids voor een Sterk Personal Brand op LinkedIn.