Een paar weken geleden maakte ik voor het eerst kennis met een ontzettend gaaf design bureau. Ter voorbereiding op de persoonlijke kennismaking heb ik wat research gedaan. Ik heb de website en hun social media kanalen bekeken om te achterhalen wie ze zijn en wat ze doen.
Mijn conclusie was dat het bureau iets doet met interieuren voor bedrijven. Zij creëren werkplekken.
Wat is de glans van jouw organisatie? Wat maakt jou bijzonder?
Alleen was mij nog niet helemaal duidelijk wat hen onderscheid van andere bedrijven die precies hetzelfde doen. Iets wat ik bij veel bedrijven terug zie. Toen ik hen op kantoor opzocht viel me het enorm mooie pand op waar ze in gevestigd zijn. En dan de mooie verrassing toen ik achter het pand doorliep waar ik werd ontvangen, namelijk de mooie tuinkamer. Als dit een voorbode was van wat zij ontwikkelen voor hun klanten, dan zit het wel goed.
Het buitengevoel gecombineerd met een prachtige werkruimte. Daar kreeg ik energie van. Ik dacht: Hier wil toch iedereen werken. Daarna volgde de kennismaking met de mensen, in 1-op-1 gesprekken leerde ik de mens achter de functietitel kennen. En ik zag heel snel een rode draad. Iedereen met wie ik sprak, had een glinstering in zijn/haar ogen als hij/zij over zijn/haar vak praatte. De een vanuit de architectuur, de ander vanuit projectmanagement. Als ze mij over hun dromen vertelde kreeg ik antwoorden zoals:
“Ik wil het verschil maken in de architectuur.”
“Ik wil het onmogelijke mogelijk maken en mensen positief verrassen.”
“Ik wil ruimtes creëren waar mensen trots op zijn.”
Ik zag mensen met bezieling en passie. Die iets te brengen hebben. Totdat ik hen de vraag stelde: maar wat doen jullie dan? En ineens was de glans weg.
Je kunt niet alles zijn voor iedereen
Het eerste wat mij opviel was dat het even stil werd en dat iedereen tijd nodig had om na te denken over het antwoord. Onder woorden brengen wat je als organisatie doet, is blijkbaar toch niet zo makkelijk. En toen de antwoorden kwamen waren ze heel plastisch. Namelijk een keurige uiteenzetting van taken en activiteiten die zij voor klanten uitvoeren. Mijn eerste gedachte was, met dit verhaal ga je geen indruk maken op potentiële klanten. Uit de antwoorden kon ik opmaken dat het bureau vooral heel veel doet. Maar dat is niet hoe je de aandacht van de klant krijgt. Je kunt namelijk niet alles zijn voor iedereen. Je zult keuzes moeten maken wil je in een verzadigde markt opvallen. Je zult mensen moeten verleiden met iets wat ze nog niet eerder hebben gehoord.
Opvallen met je purpose niet met je producten of diensten
En dat doe je met je purpose. Met jouw unieke visie op de wereld. Jouw verhaal. De aandacht van de klant krijg je niet met je product of je prijs. Dat product bieden anderen namelijk ook aan. En wellicht zelfs tegen een betere prijs. Hoe je gaat opvallen is met je purpose. Je purpose is datgene waar jij voor staat. Het is hetgeen jullie als bedrijf willen bereiken. Je purpose is jouw verhaal, je brandstory. Je brandstory laat zien welk probleem jij helpt oplossen en welke waarde je toevoegt. Het is hoe jij het verschil maakt. En dat reikt verder dan je producten of diensten.
Tom’s: One for One
Een heel mooi voorbeeld van een organisatie met een krachtige brandstory is Tom’s. Tom’s ken je wellicht van de canvasschoenen. Maar Tom’s verkoopt niet alleen schoenen. Tom’s ondersteunt mensen op de wereld die geen toegang hebben tot schoenen, schoon water of gezondheidszorg. Want voor elk product dat zij verkopen ondersteunen zij iemand op de wereld die hulp nodig heeft. One for One. Ze verkopen geen schoenen, maar ze hebben een verhaal die ervoor zorgt dat je de schoenen wilt kopen. Krachtige bedrijven als Tom’s laten zich leiden door een heldere purpose. Ze durven nee te zeggen tegen opdrachten die niet passen bij die purpose. Hun purpose werkt als een magneet en trekt klanten aan die zich herkennen en verbonden voelen met die visie.
Jouw purpose en storytelling – Brandstory
Ga je jouw purpose verbinden met storytelling dan ontstaat een krachtige brandstory.Een brandstory geeft je organisatie karakter en maakt de betekenis van een organisatie tastbaar. De kenmerken van een brandstory:
- Persoonlijkheid, een brandstory geeft je merk of organisatie persoonlijkheid. Mensen doen geen zaken met je logo. Nee. Ze doen zaken met mensen die ze vertrouwen. En dat vertrouwen krijg je met een persoonlijk verhaal waar anderen zich in kunnen herkennen.
- Eenvoud, je brandstory is kort. Het heeft een begin, midden en een eind. De structuur is meestal: probleem, oplossing, succes.
- Verbinding, een brandstory laat zien dat het merk de klant begrijpt. Het zorgt voor verbinding.
- Tijdloos en duurzaam, je brandstory is niet gebonden aan een bepaald moment. Je kunt het altijd inzetten in diverse context. Het is wie je bent en waar jullie voor staan.
Het verhaal van jouw organisatie
Een brandstory verzin je niet even. Het is het verhaal van de organisatie. En die kun je ontwikkelen door de organisatie te leren kennen. En dat doe je door de mensen te leren kennen. Door te vragen naar dromen, doelen, en uitdagingen. Hier zit een rode draad in. En die rode draad vertaal je vervolgens naar een story. Heb je een brandstory dan is de volgende stap om deze door te vertalen naar alle aspecten van de bedrijfsvoering zodat deze ook geleefd wordt. Intern en extern.
Je brandstory laten (door)leven
Vraag aan de medewerkers om na te denken over hoe zij vanuit hun eigen rol invulling kunnen geven aan het uitdragen en uitbouwen van de story. Het zal hen haakjes geven voor het ontwikkelen van een sterk personal brand. En vanuit hun personal brands, kun jij laten zien dat je een organisatie bent die bestaat uit mensen die echt willen en kunnen helpen. Jouw klanten doen namelijk geen zaken met jouw logo. Nee. Ze doen zaken met je mensen. De brandstory zal ook gaan leven op je website en je social media kanalen. Je bouwt er je communicatiestrategie omheen, inclusief een pitch strategie, social media strategie en contentstrategie.
Betekenisvol verbinden
Met je brandstory ga je organisaties, bedrijven en andere stakeholders aantrekken die zich herkennen in jullie story en visie en die graag zaken met jullie willen doen. Ondertussen heeft het designbureau met haar gloednieuwe brandstory weer focus in haar communicatie. En kunnen zij iedereen online en offline een consistente beleving geven. De verbinding intern met elkaar is weer terug. En tijdens een pitch bij een nieuwe klant bleek dat de brandstory ook bij de klant de verbinding tot stand bracht.
Superfijn om te zien dat een verhaal kan leiden tot betekenisvolle verbinding en meer omzet 😉
x,
Aruna
Mijn naam is Aruna Gopal | Personal Branding Coach. Ik help ondernemers en professionals hun doelen te behalen met een authentiek online personal brand. Ik coach hen om meer te doen van wat ze goed kunnen en waar ze blij van worden. Benieuwd welk resultaat jij kunt behalen? Neem contact op: info@arunagopal.nl. #PersonalBranding #SuccesvolzonderStress
Met mijn trainingen creëer ik voor organisaties, die werken met bezieling, een sterke (online) présence door de personal brands van hun medewerkers te activeren op LinkedIn. Ik help ze met unieke storytelling om mensen aan te trekken waar ze graag zaken mee doen: ideale klanten en commerciële partners. Neem contact op: info@arunagopal.nl #SocialSelling
Mijn personal branding tips ontvangen? Schrijf je in voor mijn newsletter of download gratis de Ultieme Gids voor een Sterk Personal Brand op LinkedIn.
Dank voor het lezen!
Volg me op: Instagram | LinkedIn | Facebook