Gratis gids: in 7 stappen een sterk personal brand op LinkedIn

Gratis gids: in 7 stappen een sterk personal brand op LinkedIn

2021: Eindelijk loslaten en lichter leven

Door Aruna Gopal

Hoe was 2020 voor jou? Als je dat aan mij vraagt dan is er maar 1 antwoord: het was een jaar waarin niets leek wat het is. En alles compleet anders is gelopen dan ik had bedacht.

 

2020: Mijn laagste winst ooit

Het was zakelijk zeker niet mijn beste jaar. Sterker nog mijn winst is nog nooit zo laag geweest. En ik mag echt niet klagen.

Maar 1 ding is me heel erg meegevallen: Ik heb me geen moment druk gemaakt. Tja dat klinkt heel raar als de hele wereld in crisis modus staat. En de ene helft van mijn netwerk (het deel dat in loondienst werkt en geen kids heeft) nog net niet uit verveling aan de thuissport gaat en de andere helft van mijn netwerk (dat deel met kids en de ondernemers onder ons) uit paniek niet meer weet waar ze het moeten zoeken. 

 

Niet meegaan in de waanzin

Maar ik…. Ik ben niet harder gaan werken. Ik heb me soms wel even afgevraagd of ik dat wel zou moeten doen. Maar ik wilde niet meegaan in de waanzin en me gek laten maken. Als de wereld op zn kop staat en niemand weet wat er aan de hand is, zullen er altijd mensen zijn die je precies vertellen wat je wel en niet zou moeten doen. Maar wat er nu aan de hand is heeft niemand van ons ooit meegemaakt en ik geloof echt dat iedereen op zijn of haar manier zijn best doet. En het is aan jou om te voelen wat het beste is voor jou. Dat kan niemand anders voor je bepalen. 

 

“Volg je jouw gevoel dan ervaar je rust. Volg je anderen dan ervaar je onzekerheid.”

 

Blijf dicht bij jezelf en durf anders te zijn

Dat is iets wat ik sinds ik voor mezelf werk heb geleerd. Volg je eigen pad. Blijf dicht bij jezelf en durf anders te zijn. En diep van binnen voelde ik dat ik niet meer maar juist minder moest doen. Ik werd overvallen door een gevoel van overgave en vertrouwen in het Universum. Ik keek niet naar het journaal of naar de persconferenties. Ik deed wat me verstandig leek, hield me aan de regels en volgde mijn gezonde verstand. En dat voelt goed.

 

Ik ging 40 dagen offline

In november voelde ik ineens een enorme behoefte om alles los te laten. Ik wilde geen afleiding meer van anderen, er was teveel ruis van buitenaf. Ik besloot om even met social media te stoppen, niet meer posten: gewoon een digitale detox. 

Na de eerste afkickverschijnselen van mijn digitale detox (want man wat hou je veel tijd over), kwam ik boeken en videos tegen van de boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh (zo spreek je het uit: Tik Nat Haan). En de wijsheden van het Taoïsme vielen ineens in mn schoot. Alsof ze allemaal op het juiste moment op mijn pad kwamen. Niets is toeval natuurlijk. En elke dag keek ik videos van Abraham Hicks over de Law of Attraction (de wet van de aantrekkingskracht). Allemaal hadden ze zo’n beetje dezelfde boodschap. Blijkbaar moest ik dit horen (en nu jij dus, you’re welcome 😉

 

Vijf levenslessen uit het Taoïsme

 • Forceer niets, volg het tempo van de natuur. Als je teveel forceert dan gaat het Universum je tegenwerken. Je zult weerstand voelen. Werk mee met de natuur en niet ertegen. Stel je zeilen bij zodat de wind van het Universum je vooruit brengt.
 • Overbelast jezelf niet. Het is oké om jezelf te pushen, maar gun jezelf ook rust. Het is net als krachttraining. Als je grotere spieren wilt dan zul je met gewichten je spieren moeten stimuleren om ze op te rekken. Maar daarna hebben ze rust nodig om te herstellen en om te groeien. En rust is een belangrijk ingredient, die te vaak wordt onderschat. Als jij steeds teveel van jezelf vraagt dan is het alsof je continu op je tenen staat. En iemand die op zijn tenen staat die staat niet stevig.
 • Laat de controle over je wereld los. De meest problemen lossen zich vanzelf op. Ga jij je ermee bemoeien dan worden ze alleen maar erger. Neem eens wat vaker afstand, in plaats van alles te willen oplossen. Vertrouw gewoon op het Universum.
 • Genoeg is genoeg. Onze behoeftes kennen natuurlijke grenzen. Het is een ego-dingetje voor veel mensen om steeds maar meer te willen. Want als ze meer hebben dan zijn ze ook meer. Ook zijn we bang om niet genoeg te hebben in de toekomst. Maar die toekomst is onzeker, want wat als je morgen sterft? Onthoud dit: Jij bent niet wat je hebt. Hoe meer je hebt hoe harder je moet werken om het te behouden. Word geen slaaf van je bezittingen.
 • Houdt niet vast aan het leven wat je hebt. Vier het leven. Wees zacht en flexibel. Maar wees niet bang om iets te verliezen. Laat los wat losgelaten mag worden, go with the flow. Alles wat hard en broos is gaat kapot als het valt. Maar wat zacht en flexibel is blijft heel. Jouw identiteit en je verhaal zijn gecreëerd, ook die kun je loslaten en weer nieuwe creëren.

 

Deze wijsheden zijn al eeuwen oud, maar waarom heb ik dit niet op school geleerd?! Had ik meer aan gehad dan de stelling van Pythagoras (die ik BTW nog steeds ken).

Anyways, de ruimte die vrijkwam tijdens mijn digitale detox, omdat ik me niet meer liet afleiden leek opgevuld te worden met liefde. Ja het wordt een beetje plakkerig nu! Maar ik zag mijn vrienden en familie weer. En wow wat zijn ze leuk 🙂

 

Echte vrijheid = de controle loslaten

En man, wat is het heerlijk om de controle los te laten. Niet weten wat er komt. Gewoon nieuwsgierig blijven, zoals ik (maar ook jij) ooit waren toen we nog piepjong waren. Ik ben er achter gekomen dat controle gewoon angst is. We willen over alles controle houden, omdat we er zeker van willen zijn dat er niets slechts gaat gebeuren. Maar echte vrijheid is: de controle loslaten. (want wees eens eerlijk: heb je ooit echt de controle gehad? 2020 heeft je het antwoord gegeven: NEE SUFKOP!)

 

“Shit happens! Of je het nu wil of niet. Maar het gaat erom hoe jij ermee omgaat.”

 

Stop met oplossen

Want blijf je licht en luchtig. En waak je over je energie dan maak je ruimte voor oplossingen en ideeën die vanzelf naar je toekomen. Maar je kunt het ook erger maken en jezelf uitputten door je zorgen te maken, continu het te willen oplossen en er de hele tijd over na te denken.

 

Van zorgen maken naar (be)LEVEN!

Wat ik ook heb geleerd is dat: op het moment dat jij de mening (of likes) van anderen niet meer laat bepalen hoe jij je voelt over jezelf, dan ben je vrij! ECHT VRIJ. Ineens ga je dingen maken, ervaren, beleven in plaats van je zorgen maken, van alles moeten doen en jezelf uitputten met zaken die je niet eens blij maken.

 

Gevangen in een hamsterwiel

Geen enkele prestatie, geen miljoen likes of volgers op LinkedIn, niet die droombaan, of die prachtige auto zal ooit genoeg zijn om je gelukkig te laten voelen. We zijn met zijn allen zo gefocust op het behalen van resultaten, maar die resultaten zorgen ervoor dat we gevangen zitten in een hamsterwiel. We blijven maar doorgaan en het enige wat het oplevert is: dat we ongelooflijk moe zijn. Te moe om stil te zitten, omdat het zelfs dan in ons hoofd blijft spoken: wat als…, ik moet nog…., ik kan niet…., ik heb hier geen tijd voor…

Tja en wat doe je dan? Precies! Jezelf lekker afleiden met social media 😉

 

Loslaten door stilzitten

Maar goed dat kon ik dus niet meer (je weet wel vanwege mijn digitale detox). Dus moest ik het allemaal wel voelen tijdens die momenten van stilzitten, die ik mezelf gunde. En wat is dat ongemakkelijk: je emoties voelen. Voelen en niets doen, behalve relaxen en blijven ademen. Niets willen oplossen. Chillen en ineens …. was het weg. Dat is dus loslaten en hoe je oude patronen doorbreekt! (het is bijna als een ongelooflijke jeuk die je op je lijf voelt en er dan niet aan zitten.)

 

Je zooi loslaten

Zo laat je dus al je zooi LOS, oftewel je beperkende gedachten die je hebt overgenomen van anderen uit je jeugd en die je bent gaan geloven, en die je tegenhouden om je doelen te behalen en een leuk leven te hebben. (sorry voor de hele lange zin)

 

Wat mediteren me heeft opgeleverd en waarom ik het zo moeilijk vind

Anyways, ik mediteer inmiddels 4 jaar, en in die momenten van stil zitten gebeurd er heel veel. Dat stemmetje in mn hoofd ratelt door, mn gedachten lijken overuren te maken. Maar ik weet dat het oké is. Ik hoef niets uit te zetten, ik hoef alleen maar stil te zitten en te ontspannen. That’s it! (en ja dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar daarom moet je blijkbaar elke dag oefenen 😉

 

Verslaafd aan zooi

Want je laat dan niet alleen veel zooi los, maar je leert jezelf beter kennen. Ik ben meer open gaan staan, minder gaan oordelen. Ik ben gestopt met reageren op alles wat om me heen gebeurd. Ik ben meer gaan luisteren. Ik ben rustiger geworden. Ik ben betere besluiten gaan nemen, omdat het lijkt alsof de volumeknop van mijn interne navigatiesysteem harder staat. Ik hoor weer die zachte stem in me hoofd naast die ene die maar doorratelt (en nee ik ben niet gek, en ja die zachte stem in je hoofd heb jij ook): intuïtie heet ze, die me precies influistert wat ik wel en niet zou moeten doen. En ik durf er langzaamaan weer naar te handelen. Ik ben gelukkiger en vrolijker. Meestal dan. Want er is nog genoeg zooi in mij wat ik mag loslaten. Zooi dat ik als last meedraag. Bijna alsof ik ervan geniet. Want ik heb geen idee hoe ik zonder al die zooi zou moeten leven. Zo gewend ben ik er al aan geraakt. En wij met zijn allen. 

 

De hoogste tijd om je zooi vaarwel te zeggen

Maar het is de hoogste tijd om al die zooi los te laten. En daarom zal het loslaten in 2021 nog een stapje verder gaan. Loslaten van wat je kent en de controle loslaten. Eindelijk die touwtjes niet meer strak in handen, want weet je ze doen je al jaren pijn. Laat los. Vertrouw erop dat het Universum het beste met je voor heeft en laat het toe.

 

Doel voor 2021: meer rust in je hoofd en meer flow ervaren

Ga daarom eens geen grote doelen stellen voor 2021, behalve dan dat je meer rust in je hoofd en in je lijf zou willen voelen. En dat je je elke dag goed zou willen voelen, meer in flow. En bedenk wat jij nodig hebt om je goed te voelen. En ga dat meer doen. Want op het moment dat jij je goed voelt komt er meer van dat goede naar je toe. Dat is de wet van de aantrekkingskracht. 

 

Volg je interne kompas

We zijn allemaal geboren met een interne kompas dat ons feilloos de weg wijst naar een gelukkig leven. Het is jouw enige taak om ernaar te luisteren. 

Hoe jij je elke dag voelt geeft aan of je je interne kompas volgt. Of dat je toch het pad kiest wat anderen voor je hebben uitgestippeld. Je interne kompas volgt de weg van de minste weerstand en voelt goed. Voel je je niet goed dan ben je afgeweken van je eigen pad. En ga je tegen de stroom van het leven in. Het is dan tijd om pas op de plaats te maken en jezelf rust te gunnen. Niet meer doen, niet harder werken, maar rusten en lief zijn voor jezelf. Zit elke dag stil zodat je je eigen interne kompas weer kunt horen.

 

Leef meer in flow

En leef meer in flow omdat je kiest voor wat goed voelt en je daarmee voorkomt dat je in situaties terecht komt waar je uit wil ontsnappen. Mediteer en kies twee momenten op de dag om in je eigen energie te komen en je interne kompas aan te zetten.

 

Praat meer over zaken van het hart

Laten we in 2021 niet meer praten over onze prestaties, maar laten we praten over zaken die we echt belangrijk vinden: zaken die ons aan het hart gaan. Zaken die we ons zullen herinneren op onze sterfdag. Want wees nou eerijk, op die laatste dag heb je het niet over die ene promotie of die geweldige deal die je hebt gescoord. 

En weet je, je hoeft geen expert te zijn om te praten over je hart, je hoeft alleen maar in verbinding te zijn met je hart. Je hoeft niet 1 boek te lezen of een studie te volgen om te weten wat goed of fout voelt. Compassie en aardig zijn kost je helemaal niets.

 

Laat perfectie los en bloos meer

Dat is wat ik je wil meegeven. Laat perfectie los, of het beeld waarvan jij denkt dat je eraan moet voldoen. Maar durf kwetsbaar te zijn. Mensen vinden je leuker als je kwetsbaar bent of als je bloost. Dan herkennen ze zichzelf in jou. 

 

Je hebt niet gefaald

Als je in 2020 geen boek hebt geschreven of niet 10 kg bent afgevallen of niet hebt leren mediteren of niet je purpose hebt gevonden, dan is dat oké. Je hebt niet gefaald. Gun jezelf geduld en tijd. Wees liever voor jezelf dan voor anderen. Want wanneer je compleet van jezelf kunt houden en wanneer je er voor jezelf bent, pas dan kun je compleet lief hebben.

 

Liefdevolle aandacht

Wat ik je toewens voor 2021 is liefdevolle aandacht voor alles wat je doet in elk moment. Ervaar de kracht van elk moment als jij het jouw volledige aandacht geeft. Want meer dan dit moment heb je niet. Dus leef, lach, dans en zing. Laat eindelijk plezier toe. En knuffel de mensen om je heen met wie dat nog mag. 

Laat los en ga eindelijk lichter leven.

Ik wens je een fijne jaarwisseling toe!

Lieve groet van mij.

 

Aruna

 

Ps. hieronder nog wat extra’s voor een waanzinnige mooie start van 2021.

 

Een schrijf-opdracht voor in je dagboek: loslaten en ontvangen

 1. Wat heb je in 2020 over jezelf geleerd?
  Schrijf alles op wat er in je opkomt. Laat je hart spreken.
 2. Wat ga je loslaten uit 2020? Welk idee, label, overtuiging, gewoonte, persoon, angst of zorg? Denk ook aan het opruimen van je fysieke omgeving. Wat kun je loslaten? Welke kleding stukken of spullen? Laat los wat niet meer voor je werkt en je geen plezier meer brengt om ruimte te maken voor al het moois wat voor je klaar staat.
 3. Wat ga je eindelijk doen in 2021? Zakelijk en prive?
  Bedenk wat je op 31 december 2021 bereikt wil hebben? Hoe wil je je op die dag voelen en waar komt dat door? Waar ben je op 31 december 2021? Hoe ziet je leven eruit? Hoe zie jij er uit? Met wie ben je?
 4. Creëer een visionboard en zoek plaatjes die passen bij wat je wil bereiken. En focus op niet meer dan 5 doelen. Plaats het bord op een plek in je huis waar je het elke dag ziet.
 5. Vraag je af wie je als persoon moet zijn om te bereiken wat je wil? Wat moet je veranderen om te bereiken wat je wil? Welke belemmerende gedachten of gewoonten mag je loslaten? Welke weerstand voel je nog als je denkt aan je doelen en waar moet je aan werken?
 6. Welke nieuwe gezonde gewoonten, rituelen ga jij jezelf aanleren in 2021? Wat ga jij meer doen? Schrijf 3 dingen op en begin er vandaag mee.

 

Tag me in je instagram stories terwijl je deze opdracht doet 🙂 Of stuur me een dm of een email (info@arunagopal.nl) en laat me jouw antwoorden en inzichten weten.

 

Boekentips om lichter te leven: 

Vrij zijn waar je ook bent – Thich Nhat Hanh

The surrender experiment – Michael Singer

The monnik die zijn Ferrari verkocht – Robin Sharma

De 7 spirituele wetten van succes – Deepak Chopra

De kracht van het nu – Eckhart Tolle

 

YouTube videos over loslaten en lichter leven:

 

Deel dit artikel gerust met anderen in je netwerk. Als je denkt dat het hun gaat helpen.

 

Mijn naam is Aruna Gopal | Als Personal Branding Coach help ik ondernemers en professionals om hun persoonlijke en zakelijk doelen te behalen met een sterk personal brand. Nieuwsgierig naar wat ik voor jou kan betekenen? Stuur me gerust een bericht (info@arunagopal.nl) of bekijk de linkjes hieronder:

 

Mijn personal branding tips ontvangen? Schrijf je in voor mijn newsletter of download gratis de Ultieme Gids voor een Sterk Personal Brand op LinkedIn.

 

Dankjewel voor het lezen!

 

Delen via social media:

Meer blogs & podcasts

Hoe weet je of het tijd is voor een andere baan? Aruna Gopal
Carriere

Hoe weet je of het tijd is voor een andere baan?

New York
Personal Branding

New York City, The Millionaires Club en Topvrouw van het Jaar

Hello 45 Aruna Gopal
Carriere

Hello 45 🎂🎉 Eindelijk meer jezelf

Verander je mindset - Aruna Gopal
Carriere

Creëer een nieuwe realiteit – verander je mindset en leer omdenken

Aruna Gopal - ik ging 40 dagen offline en toen gebeurde dit
Inspiratie

Ik ging 40 dagen offline en toen gebeurde dit….

Aruna Gopal
Persoonlijke Ontwikkeling

Hoe ik binnen twee dagen mijn financiële doelen behaalde (en jij dat ook gaat doen)

Gratis gids

Laat je gegevens achter en ontvang gratis De Ultieme Gids voor een Sterk Personal Brand op LinkedIn.